Blog Posts - Cukai



Rokok 50 Ribu, di antara Pro dan Kontra

Kasamago.com – – Dunia pemberitaan tanah air dalam minggu belakangan begitu ramai semarak dengan berbagai macam kegaduhan, Ada kasus Bikini Snack, Kewarganegaraan Ganda, Posting Rokok 50 Ribu, di antara Pro dan Kontra ditampilkan lebih a...
by kasamago on Aug 24, 2016

Harga rokok tahun depan pasti naik tapi bukan Rp.50.000/bungkus

Menjawab kegalauan pro dan kontra harga rokok Rp.50.000 akhirnya Pemerintah memberikan jawaban.  Menteri Keuangan Sri Mulyani Indrawati menegaskan bahwa hingga saat ini pemerintah belum mene­tapkan besaran kenaikan tarif cukai rokok untuk tahun de...
by khsblog on Aug 23, 2016

Heboh pro kontra…rencana harga rokok Rp.50.000 tahun 2016

Rencana pemerintah untuk menaikkan harga rokok menjadi Rp.50.000 menuai pro dan kontra. Keberadaan cukai rokok selama ini memang menjadi salah satu sumbangsih pendapatan negara. Namun sisi lain tidak sedikit masalah kesehatan hingga kematian disebabk...
by khsblog on Aug 18, 2016

Ini alasan mengapa ada rencana harga rokok naik Rp.50.000

Harga Rokok direncanakan naik 2 kali lipat menjadi Rp.50.000 per bungkus di Indonesia. Selain karena ada kenaikan target penerimaan cukai hasil tembakau dalam APBNP 2016 ternyata ada faktor lain mengapa muncul angka harga Rp.50.000. Hal ini tidak te...
by khsblog on Aug 18, 2016

Harga Rokok Jadi 50.000

Liputan6.com, Jakarta – ‎Direktorat Jenderal Bea Cukai (DJBC) tengah mengkaji usulan kenaikan harga rokok hingga dua kali lipat atau menjadi Rp 50 ribu per bungkus. Unit Eselon I ini harus mempertimbangkan dari sisi aspek ekonomi apabila ingi...
by wisata holiday on Aug 17, 2016

KELEBIHAN GAP GOLD ACCUMULATION PROGRAM PUBLIC GOLD

Apa kelebihan GAP Gold Accumulation Program atau program kumpul emas pelaburan modal kecil Public Gold dan kenapa beli emas program gap Public Gold. Program GAP Public gold adalah program kumpul emas fizikal pertama di Malaysia dan Asia yang memudahk...

Pengalaman Benar... "Aku Di USHA LEMBAGA"

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..Sekali baca tajuk entri ni... Nampak macam suspen jer kan?..... Lembaga mana pula yang Usha aku ni? Bulan puasa macam ni, bukan semua syaitan kena rantai ke?Mungkin ini antara soalan-soalan yang berlegar...
by Coretan Anuar on Jun 28, 2016

KESAN BREXIT KEPADA HARGA EMAS DAN NILAI WANG

Apakah kesan brexit kepada harga emas dunia, kadar pertukaran asing, saham, ekuiti, bon dan ekonomi apabila Britain keluar dari kesatuan eropah Brexit adalah singkatan daripada “BRitain EXIT” iaitu penentuan pilihanraya Britain sama ada k...

Pengalaman Saringan Kesihatan di Pathlab

Lama dah saya hendak buat saringan kesihatan sebenarnya, terutama ujian darah. Sebabnya saya dapat voucher saringan kesihatan daripada syarikat takaful yang saya dapat tahun laku. Tarikh luput voucher pula dalam Jun 2016. Kebetulan ada masa minggu le...
by Vitamin Cerdik on May 22, 2016

Peniaga Online Bakal Dikenakan Cukai Pendapatan

Peniaga Online Bakal Dikenakan Cukai Pendapatan | Ramai yang berniaga secara online (bisnes online), tidak kiralah secara kecil-kecilan dan besar akan dikenakan cukai pendapatan. Kementerian kewangan sedang mengkaji tentang perkara tersebut. Perkara...
by TopSeoFriendly on May 18, 2016

Gaji Pegawai Bea Cukai Garda Terdepan Barang Ekspor Impor

Gaji Pegawai Bea Cukai - Pada kesempatan berikut ini akan diberikan informasi mengenai Gaji Pegawai Bea Cukai. Bulan-bulan kelulusan biasanya banyak di isi oleh para pencari tenaga kerja yang ingin bergabung dengan perusahaan tertentu. Maka tidak...
by Bursa Gaji Pegawai on Jan 17, 2016

Penjelasan Besaran Gaji Pegawai Bea Cukai dan Tunjangan yang Diperoleh

Di era kekuasaan Presiden Jokowi sekarang ini para pegawai yang mengabdikan diri pada dua instansi pengumpul pendapatan negara yakni Direktorat Jendral (Ditjen) Pajak dan Ditjen Bea Cukai memperoleh kejutan yang cukup menyenangkan. Target perolehan s...

Mengintip Kerjaan KPU Bea dan Cukai Tipe A Tanjung Priok

Mendengar kata bea cukai pasti yang kita pikirkan itu pasti yang kita pikirkan adalah lembaga yang buat menyulitkan kita ketika ingin membeli barang dari luar negri. Namun Setelah mengunjungi sana ternyata nampak berbeda. Beberapa hari yang lalu...
by Catatan Fadil on Nov 22, 2015

List Pajak Barang Impor

irnanto.com – Setiap barang yang masuk ke indonesia dari luar negeri harus diperiksa terlebih dulu untuk menentukan apakah barang yang masuk ke dalam ...
by irnanto.com on Nov 3, 2015

Prosedur Pengambilan Barang Dari Luar Negeri di Kantor POS

irnanto.com – Banyak orang berbelanja online di luar negeri seperti berbelanja di ebay tetapi tidak tau proses alur proses pengiriman barang dari luar negeri ...
by irnanto.com on Oct 23, 2015

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Penguasa Kastam W17

Dipanggil Temuduga Pembantu Penguasa Kastam Gred W17 dan anda buntu untuk melakukan persiapan kerana tiada sumber rujukan sesuai untuk menghadapi temuduga nanti. Dapatkan Contoh Soalan Temuduga Pembantu Penguasa Kastam W17 di sini. Berikut di antara...

Gaji Pegawai Bea Cukai Garda Terdepan Barang Ekspor Impor

Gaji Pegawai Bea Cukai - Bulan-bulan kelulusan biasanya banyak diisi oleh para pencari tenaga kerja yang ingin bergabung dengan perusahaan tertentu. Tak jarang mereka ingin menjadi abdi negara dengan berkompetisi memperebutkan satu kursi untuk mendud...

Ingin Tahu, Berapa Gaji Pegawai Bea Cukai Lulusan STAN?

Gaji Pegawai Bea Cukai - Berapa sih gaji pegawai bea cukai lulusan STAN? Bea cukai merupakan salah satu jurusan yang banyak diidam-idamkan setiap orang, khususnya para lelaki. Nama resmi Bea Cukai ini adalah Kepabeanan dan cukai. Bea Cukai sendiri te...

Yuk Jalan-Jalan Ke Kelantan Malaysia

Yuk Jalan-Jalan Ke Kelantan Malaysia , Nah Kali ini kami ingin sharing sedikit tentang Sebuah negeri di Hujung Malaysiayang diberi nama Kelantan atau bahasa mereka sering menyebutnya 'Kelate', Bahasa ibunda mereka memang sedikit berbeda dengan bahasa...

SATU-SATUNYA DINAR EMAS BEBAS GST DI MALAYSIA

Dinar emas public gold satu-satunya emas dinar bebas cukai gst di Malaysia sebagai pilihan terbaik dan harga termurah untuk pelaburan serta insurans harta. Public Gold adalah satu-satunya syarikat pengeluar emas yang dikecualikan dari cukai gst. Ini...


Trending Topics

Close