Blog Posts - Guy Next Door



Guy Next Door - Last

Perbincangan tiga penjuru sedang berlangsung. Suasana ruang tamu rumah Mak Cik Umi dan Pak Mid terasa berbahang walaupun aircond dan kipas terpasang serentak. Melambunglah bil elektrik rumah Pak Mid ni… Perhatian aku lebih kepada Fandi. Dia dah ge...
by A Blog To Remember on Aug 15, 2013

Guy Next Door - 19

Yahuuuu… hari ni mak dengan abah balik dari Mekah! Taklah aku rasa macam anak yatim lagi kat rumah ni… hahaha… Aku jingkrak-jingkrak sorang diri dalam bilik.  Entah mengapa aku rasa tak sabar sangat nak jemput mak dengan abah. Mungkin seb...
by A Blog To Remember on May 20, 2013

Guy Next Door - 16

AKU tak pasti samada tindakan aku ni betul ke tidak. Tapi aku memang ikut apa kata hati aku suruh buat, pujuk Kris dan pergi jumpa Kris! Rentetan daripada itu, sekarang, aku dah terpacak depan bangunan pejabat Kris. Sambil bersandar pada kereta, aku...
by A Blog To Remember on Apr 30, 2013

Guy Next Door - 15

MANGKUK tingkat dah aku cuci. Malas nak simpan lama-lama kat rumah. Takut terlupa nak pulangkan, aku pun merajinkan diri pergi ke rumah Mak Cik Ton.  Tapi bila dengar suara riuh-rendah di dapur rumah Mak Cik Ton, segan pulak rasanya nak tunjukk...
by A Blog To Remember on Apr 18, 2013

Guy Next Door - 14

DARI luar rumah, aku ­dapat dengar suara Kris ­menyanyi. Serba salah pulak aku nak hantar mangkuk ­tingkat berisi lauk-pauk ­untuk dia. Tapi ­memandangkan dah niat nak bagi kat dia, maka aku pun masuk ke halaman dapur ­rumahnya ­melalui pintu...
by A Blog To Remember on Feb 25, 2013

Guy Next Door - 13

LEGA rasanya bila Fandi dah jelaskan sebab musabab ­kehilangannya yang tiba-tiba dari hidup aku. Fandi kata, dia memang tak perasan aku. Yang dia peluk tu sepupu dia baru sampai dari London. Berkali-­kali dia ­bersumpah, siap nak cium kaki aku. He...
by A Blog To Remember on Feb 22, 2013

Guy Next Door - 12

EIDETIC memory - ­biasanya ­dirujuk sebagai memori ­fotografi, adalah satu istilah ­psikologi atau ­perubatan, lebih ­ditakrifkan ­sebagai keupayaan ­untuk menarik balik imej, bunyi, atau objek ­dalam ingatan dengan ketepatan yang melampau.
by A Blog To Remember on Feb 19, 2013

Guy Next Door - 9

ESOKNYA, waktu baru aje sampai pejabat, aku singgah ke meja Mia. Laju aje aku buka mulut tanya Mia, “Beb, kau dah add ke guy next door aku tu?” “Amboi? Ayat tu macam nak claim guy next door tu kau punya aje?” “Huh! Ke situ pulak kau! Aku...
by A Blog To Remember on Feb 18, 2013

Guy Next Door - 10

AKHIRNYA... genap seminggu Fandi lenyap macam ditelan bumi. Cuti hujung minggu aku yang biasanya dipenuhi dengan ­aktiviti dating + tengok wayang + ronda-ronda sampai ke malam, ­akhirnya berlalu dibawa angin! Akibatnya, aku memulakan ­kerja pada...
by A Blog To Remember on Feb 18, 2013

Guy Next Door - 11

MAK dengan abah dah ­selamat memasuki ruang ­perlepasan antarabangsa bersama ahli ­rombongan umrah yang lain. ­Tinggal aku termangu-mangu. Macam tak percaya bila difikirkan, dalam masa dua minggu lebih dari sekarang, aku akan bersendirian kat rum...
by A Blog To Remember on Feb 18, 2013

Guy Next Door - 8

(dilukis guna Adobe Illustrator CS3) LEPAS pada aku dapat coklat ­mahal banyak-banyak dari ­Adam—yang akhirnya aku tak ­makan langsung—terus aku tak nampak dia lagi dah. Chevy Cruze dia yang cun tu pun ghaib dari porch. Ke mana pulak dia per...
by A Blog To Remember on Feb 4, 2013

Guy Next Door - 7

MAK dah dua kali panggil aku ­turun makan. Tapi aku tak ­keluar bilik pun. Aku cakap dah ­kenyang, makan sebelum balik ­kerja tadi. Alasan semata. Jiwa aku tengah kacau, ­makan pun mesti tak kenyang. ­Semua sebab Adam! Hati aku dahlah tengah b...
by A Blog To Remember on Jan 30, 2013

Adam Putra Iskandar bin Haji Ismail

Hero baru... tapi cerita tak siap lagi. Tapi Mario Maurer dah bagi inspirasi kat aku untuk buat karektor hero baru. Dalam banyak-banyak hero yang aku lukis, rasanya muka dia nilah yang paling payah nak lukis... sebab terlampau suci, sampai tak nampak...
by A Blog To Remember on Oct 30, 2012

Guy Next Door - 6

Aku termangu depan iMac 27 inci itu. Bukan mengadap kerja tapi membaca satu emel. Tawaran itu datang lagi setelah dulunya aku pernah tolak dengan baik. Tawaran lumayan yang memaksa aku berhijrah, meninggalkan bumi Malaysia. Aku rasa kalau orang lain...
by A Blog To Remember on Oct 17, 2012

Guy Next Door - 5

“Kau ni kenapa Kris?" Aku angkat muka tapi tangan masih menyuap bihun goreng ke mulut. "Apa kenapa?" Kemudian aku pandang muka abah yang tengah khusyuk baca surat khabar.  "Eh, budak ni...kita tanya dia, dia, dia tanya kita balik! Muka kau t...
by A Blog To Remember on Oct 14, 2012

Guy Next Door - 4

Dah sejam sejak Kristal masuk ke dalam rumah. Tapi aku masih terkebil-kebil duduk dalam gelap kat beranda. Masih terkedu. Kristal mungkin tak nampak sangat muka aku tapi aku dapat tengok dengan jelas muka dia yang cute tu tiba-tiba berubah menjadi ma...
by A Blog To Remember on Oct 11, 2012

Guy Next Door - 3

“MAK! Kenapa pengat ­durian ni tinggal sikit? Mak ­dengan abah makan tak ingat kat Kris eh?” tuduh aku dengan muka tak puas hati bila melihat isi periuk tinggal tak sampai suku! Durian pun cuma ada seketul! “Siapa suruh kau balik lambat?
by A Blog To Remember on Oct 4, 2012

Guy Next Door - 3

“Mak! Kenapa pengat durian ni tinggal sikit? Mak dengan abah makan tak ingat kat Kris eh?” tuduh aku dengan muka tak puas hati bila melihat isi periuk tinggal tak sampai suku! Durian pun cuma ada seketul! “Siapa suruh kau balik lambat? Ingatk...
by A Blog To Remember on Oct 4, 2012

Guy Next Door - 2

Aku tercengang bila tiba-tiba kena marah dengan awek sebelah rumah tu tadi.  Entah apalah salah aku kat dia ya? Nak kata kenal rapat, memang bohong. Bertegur sapa apatah lagi walaupun dah lima tahun aku duduk kat sini. Lagipun muka dia selalu...
by A Blog To Remember on Oct 3, 2012

Guy Next Door - 1

Pagi-pagi lagi dah dengar suara emak membebel. Cepat-cepat aku bangun sebelum mak terjah masuk ke bilik. Tapi rupa-rupanya mak lebih pantas, mengalahkan The Flash! Mak dah bercekak pinggang depan pintu bilik. "Anak dara apalah kau ni Kris? Asyik mel...
by A Blog To Remember on Oct 2, 2012


Trending Topics

Close