Blog Posts - Tips Muhasabah Diri



Hilangnya jati diri seorang muslim

Bismillah..Assalamualaikum wbt. Aku terpanggil mencoret sebuah catatan di blog gurindam ini.Betapa aku melihat keadaan sekeliling begitu mencengkam menghilangkan, menjauhkan, menghindarkan, menyekatkan.ya begitu mencengkam..dimanakah jati diri seoran...
by GURINDAM RASA~ on Aug 18, 2011

kita sama

melihat sahabat yang sudah konvoterdetik di hati"kita sama rendah sama tinggi, insyaallah"kita sama diterima masuk diplomamenandakan kita sama potensikini kau sudah mendapat diplomamukini kau sedang mengambil ijazahmumasakan aku masih lagi mengambil...
by GURINDAM RASA~ on Jan 6, 2011

Selamat Menyambut Tahun 2011

Dapatkan Mesej Bergambar di SiniAzam dan konsep SMARTsalam..azam tahu barubukan sekadar nomborhanya dicakap tapi tak bertindakitulah ucapan yang saya dengar di radio ikim.fm dalam slot motivasi pagi jam 7.30pagisuka dengar motivasi di ikim.fm, hampir...
by GURINDAM RASA~ on Dec 31, 2010

Allah Maha Agung

Bismillah... Mulai hari ini, janganlah katakan : "Wahai Allah, Masalahku Sangat Besar" Tapi katakanlah, "Wahai Masalah, Allah itu Maha Besar"... (Jangan besarkan masalah-masalah kita, tapi besarkan Allah, maka masalah kita akan mengecil). Adl Dalh...
by GURINDAM RASA~ on Apr 29, 2010

26/2/2010 hari ini dalam sejarah Maulidur Rasul

salam..nak kenal nabi Muhammad s.a.w?bagaimana mencontohi baginda jika tak kenal baginda?tak kenal maka tak cinta kan?jangan bimbang, mari ke link ni (klik sini)...
by GURINDAM RASA~ on Feb 25, 2010

tips berjaya dunia dan akhirat

salam pembaca blog fatimah sekelian..sihat ke?alhamdulillah saya sihat je.saya telah menukar lay out blog ni..so macam mana? ok? saje nak bagi nampak personal sikit :)ok terus kepada cerita saya kali ini ;tips berjaya dunia dan akhirat1) akidah yang...
by GURINDAM RASA~ on Feb 11, 2010

sedikit ulasan-kepelbagaian agama dalam mencari kebenaran yang satu

saya telah memberi ulasan di entry saudara hami yang bertajuk kita dan al-Quran.ok mari kita go through dulu entry tu, klik sini.anda boleh baca ulasan saya di ulasan entry tu atau boleh je baca di sini.ulasan:melalui pemerhatian..alhamdulillah rakya...
by GURINDAM RASA~ on Jan 23, 2010

sentiasa kembali sedar diri amalan mendekatkan diri pada Tuhan yang satu

salam,terima kasih saudara mi vida memberikan pekongsian pandangan.merespon pada mi vida,saya buat 1 entry khas ni.alhamdulillah, saya mendapat didikan dari kecil. dan bila besar berjauhan dengan keluarga,alhamdulillah Allah masih menjaga saya. alham...
by GURINDAM RASA~ on Jan 23, 2010

Al-Qiaamah by the best egypt reciter-qari Sheikh Abd El Basset Abd Essamad

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. [1]Aku bersumpah dengan Hari Kiamat; [2]Dan Aku bersumpah dengan "Nafsul Lawwaamah" (Bahawa kamu akan dibangkitkan sesudah mati)! [3]Patutkah manusia (yang kafir) menyangka bahawa Kami tid...
by GURINDAM RASA~ on Jan 22, 2010

apa yang kita miliki

apa yang kita miliki adalah semuanya pemberian dari Allah.adakah kita bersyukur?sesungguhnya kesyukuran yang paling tinggi adalah ketaatan kepada Allah subhanallah wa ta'ala.kejarlah dunia dan kejarlah akhirat.itulah kejayaan yang dicari.keazaman.kes...
by GURINDAM RASA~ on Jan 1, 2010

renungan anjakan paradigma

aku melayari sebuah laman sesawang suatu ketika dulu.lalu aku terjumpa ayat iniKasihan umat ini...Mereka perlukan orang-orang yang selalu memikirkan masalah umat. Jika asyik fikir masalah peribadi, sampai bila masalah besar Islam nak selesai?...fiki...
by GURINDAM RASA~ on Dec 22, 2009

aku tersenyum

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo'a): "Ya Tuhan kami, jan...
by GURINDAM RASA~ on Dec 12, 2009


Trending Topics

Close