wafacw Profile

raziwafa

Join Date:
2014-02-21

About
I am a part time blogger, part time house-husband
My Social profiles

Blogs Owned

1 - MyBlog

Personal blog about life experience, family and friends, social issues, motivation and financial.. matters...

Visit Follow

Other Tags: lifestyle, motivation, relationship, food, photography

Latest Blog Posts

  • Bayar Bil-Bil Bulanan Secara Online Melalui Mymi1 - Mudah & Menguntungkan
    on Dec 3, 2015 in kewangan
    Bismillahirrahmanirrahim...Sekarang ni, boleh dikatakan kita semua dah guna 'smartphone', hatta budak-budak sekolah rendah pon dah ada smartphone sendiri sekarang. Selain dari penggunaan Aps WhatsApp, atau Facebook dan boleh ambil gambar, menggunakan...
  • 2015 Jadi 'Busy' atau mem'busy'kan Diri
    on Feb 26, 2015 in blogging
    Bismillahirrahminrrahim...Subhanallah... cepatnya masa berlalu... sekarang dah nak masuk bulan Mac 2015 - lagi beberapa hari saja. Umur semakin meningkat -- bila umur dah masuk 4 siri ni, terasa macam banyak benda jadi samar-samar. helaian rambut pun...
  • Cuaca Terang & Panas, Alhamdulillah
    on Dec 19, 2014 in bajir cuaca
    Bismillahirrahmanirrahim...Subhanallah... Alhamdulillahirabbil'aalamin, lepas seminggu hujan setiap pagi dan petang, walaupun tak lebat seperti di sebelah Pantai Timur, hari ni cuaca agak terang dan panas... Allah swt Maha Mengasihani. Dapat jugak je...
  • Masak Tumis Sawi Sempoi
    on Dec 18, 2014 in belajar masak Food
    Bismillahirrahmanirrahim... Entri ni actually lanjutan dari kursus masak untuk anak teruna saya yang baru habis SPM. Untuk pelajaran hari ni saya suruh dia buat Masak Tumis Sawi (ala en. wafa). Masak Tumis Sawi ni atau Tumis Air Sawi adalah masa...
  • Poi Kuala Pilah - Nogori Sombilan
    on Dec 9, 2014 in Family
    Bismillahirrahmanirrahim...Hujung minggu minggu lepas, Alhamdulillah berlangsunglah Majlis Perkahwinan adik ipar yang bongsu, iaitu adik kepada wife, Mursyid Mustafa dan pasangannya Nadia - pada 6hb Disember 2014. Pengantin perempuan berasal dari Kua...
  • Ukhwah Fillah
    on Nov 30, 2014 in Tazkirah Ukhwah
    Ukhwah Fillah, saya selalu nampak perkataan ni kat blog-blog, dalam facebook pun selalu jumpa. Kalau tak silap, maknanya - bersaudara atau persaudaraan atau persahabatan kerana Allah SWT... Jadi ianya adalah perhubungan antara seorang dengan seorang...
  • Wiper Motor Exora Rosak - Jadi Pomen Bidan Terjun
    on Nov 29, 2014 in Exora
    Bismillahirrahmanirrahim...For the first time, dalam seumur hidup ni saya mengalami kejadian seperti ini. Pengalaman menggunakan kereta selama ini tak pernah lagi berlaku; motor wiper of my Proton Exora, rosak or actually gear yang dalam motor tu pec...
  • Beranikah?!!!
    on Nov 29, 2014 in Solat Tazkirah
    Bismillahirrahmanirrahim... Beranikah kita untuk TIDAK SOLAT...  Itulah ayat penuh kepada title di atas...Catatan ini adalah peringatan kepada diri sendiri untuk diulang baca dan diulang renung. Juga kepada zuriat saya dan orang-orang yang saya...
  • Tentang Ikhlas
    on Nov 28, 2014 in Ikhlas
    Bismillahirrahmanirrahim...Baru terbaca sedikit maklumat mengenai TANDA-TANDA KEIKHLASAN di blog seorang sahabat blogger. Satu catatan yang bagus sebagai panduan memperbaiki diri. Jazakallahu khairan atas perkongsian tersebut...Lihat ulasan TANDA-TAN...
  • Hablun Minnallah, Hablun Minannas
    on Nov 27, 2014 in Kasih sayang
    Bismillahirrahmanirrahim...Alhamdulillah, beberapa hari ni seorang sahabat telah meminjamkan saya sebuah laptop untuk menyiapkan satu flyer untuk kedai komputer beliau dan saya telah menyiapkan flyer tersebut, and it's actually for free. Well, my fri...
  • Bagaimana Nak Goreng Ikan Temenung
    on May 12, 2014 in Food
    Bagaimana nak goreng ikan Temenung atau ikan Kembong? Ya.. entri ni saya tulis khusus kepada sesiapa yang malu nak tanya emak ke, kakak ke, kawan-kawan ke.. atau sesiapa tapi teringin nak cuba goreng ikan atau belajar goreng ikan. Yang dah pandai...
  • Seronok Dapat Ice Cream Maker Kenwood
    on May 11, 2014 in ice cream maker
    Setelah lebih kurang seminggu, akhirnya sampai jugak Ice Cream Maker jenama Kenwood yang diorder secara online - Ice Cream Maker IM280 yang boleh muat 1.5 liter ice cream (satu bekas ice cream biasa yang beli kat Giant tu). Yang paling happy sekali,...
  • Pengalaman Tak Biasa Beli Ayam dari Penjual Ayam Beriman
    on May 11, 2014 in berniaga
    Petang kelmarin ni, saya dan isteri pergi ke pasar malam berdekatan nak cari sikit barang-barang masakan yang dah habis, bukan cari makanan macam biasa... sebab di pasar malam pun ada jual barang basah, ikan, sotong, udang, daging, ayam dan lain-lain...
  • Melawat Kawan Lama di Pertandingan Kawad Berirama Karnival Mesra Belia Kedah
    on May 10, 2014 in Friends
    Kelmarin, hari Jumaat, dapat tahu ada Karnival Mesra Belia di Stadium Darul Aman, dan ada Pertandingan Kawad Berirama atau Kawad Kreatif dan Kompang Formasi bagi unit-unit beruniform sekolah-sekolah menengah di Kedah. Biasanya, kalau ada pertandingan...
  • Selamat Hari Ibu Untuk Anak dan Menantu dari Abah & Ummi
    on May 10, 2014 in Family ibu
    Sekejap tadi my wife (Teacher Mazlina), dapat mesej SMS dari no. handphone Abah di Kelantan...  Mesej SMS 'Selamat Hari Ibu'... Selamat hari Ibu..." IBU. Paling cantik,masak ibu paling sedap.Kata ibu paling berharga.Doa ibu paling makbul.Restu i...
  • Bertugas di Majlis Jamuan Rasmi Penutup MSSM 2014 Kedah
    on May 8, 2014 in event
    Semalam berakhirlah Kejohanan Balapan dan Padang MSSM 2014 yang mana Kedah merupakan tuan rumah selepas 14 tahun kali terakhir dulu (tahun 2000), dan malam tadi Kerajaan Negeri Kedah telah meraikan semua kontingen negeri penyertaan dalam Majlis Jamua...
  • Alahai Anak Abah
    on May 8, 2014 in Adam
    Seram sejuk tengahri tadi bila masuk bilik abang Mad, nampak pensil, kotak pensil, stationaries abang berterabur atas lantai dan gunting atas katil. Bila pergi dekat... tengok-tengok, tu dia... Ni ummi dia tak tahu lagi ni, bila nak habaq kat ummi ta...
  • Portable Swimming Pool
    on May 8, 2014 in life
    Well, actually... baru lepas baca entry tentang Inflatable Swimming Pool for Toddler by Bubblynotes, terus teringat Portable Swimming Pool for Kids yang ada kat rumah ni suatu masa dahulu. godek-godek balik folder gambar-gambar lama, jumpa lah gambar...
  • Cabai Tumbuk Tingkatkan Selera Makan (WW 30)
    on May 7, 2014 in Food wordless wednesday
    Kalau ada cabai tumbuk - walaupon bodo-bodo macam tu jer, memang buat tambah selera makan... Lauk ayam ker daging ker pun kurang laku...Tumbuk beberapa biji cabai (cili padi) yang hijau dengan yang merah dan campur sedikit garam... tak perlu belacan,...
  • Nanie Dean: Senarai Peserta 1st Mini GA by NaNie DeaN
    on May 7, 2014
    Nanie Dean: Senarai Peserta 1st Mini GA by NaNie DeaNNi adalah backlink dari blog Naniedean itself... I'm so amazed by the number of participation, especially when it comes to KN first attempt launching a GA...AWESOME!!!!Dengan berbesar hati KN nak s...
1
Blogs
0
Followers
0
Following