alamkekal Profile

Join Date:
2008-09-08

Blogs Owned

Humorous and skewed overview on Malaysian politics!

Visit Follow

Other Tags: Malaysia, Melayu, Malay, blog melayu, blog Malaysia

Latest Blog Posts

  • RON97 naik 5 sen??Apa cerita ni, mak cik gemuk?! Naik harga minyak senyap-senyap! Takut pembangkang jadikan isu dalam pilihan raya kecil DUN Galas dan Parlimen Batu Sapi ke? Mari kita sama-sama lihat harga barangan asas dan makanan naik ke tak lepas ni. Setahu saya, s...
  • RON97 naik 5 sen??Apa cerita ni, mak cik gemuk?! Naik harga minyak senyap-senyap! Takut pembangkang jadikan isu dalam pilihan raya kecil DUN Galas dan Parlimen Batu Sapi ke?Mari kita sama-sama lihat harga barangan asas dan makanan naik ke tak lepas ni. Setahu saya, se...
  • Hero kembali mengganas!!
    on Nov 1, 2010 in Hero reboot
    Salam kepada semua.. kalau la ada yang masih lawati blog ni.Lama sungguh saya tak update blog ni. Tak, saya belum give up menulis blog lagi. Give up dengan kerja, yes. Dah hampir. Anyway, saya ucapkan selamat kembali menulis kepada diri saya sendiri.
  • Lafaz niat puasa sebulan dan sehari di bulan Ramadhan
    on Aug 10, 2010 in sharing Hero helping others
    Selamat menunaikan rukun Islam yang ketiga kepada semua hamba Allah yang mukallaf. Berikut adalah lafaz niat puasa untuk sehari dan juga lafaz niat puasa untuk sebulan (khusus bagi mereka yang entah macam mana boleh tak terniat untuk berpuasa kees...
  • Malang tak berbau, benda dah nak jadi, dah takdir,.. banyak la songeh parents tu nanti.. bukan dia yang putus jari!
    on Mar 28, 2010 in anak Malaysia tragedi ridiculous
    Hati-hati!! Wabak stupidcow-like parenting kembali mengganas!! A child's hand got stuck in a walkalator (flat, skewed escalator) in Alamanda, Putrajaya, today. The poor child lost a finger or maybe several. I t was horrible. Blood was gushing all ove...
  • Imam Ahmad berasal dari Bangi?
    on Feb 22, 2010 in anak Hero konflik keluarga
    Hahaha.. bukan le Imam Ahmad bin Hambal pengasas mazhab Hambali tu. Ni Imam Ahmad baru umur 6 tahun. Anak lelaki saya. Kisahnya macam ni. Tengah hari tadi, adik no. 3 tiba-tiba tegur saya kat YM ala-ala kecoh gitu, BUZZ, "abg busy tak? ada berita gem...
  • Daftar Kata Nama Baru
    on Feb 18, 2010 in Malaysia kapal selam bahasa funny
    Menurut Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi di sini, kerosakan yang dialami KD Tunku Abdul Rahman adalah kecil dan tidak menjejaskan operasi kapal selam tempur berenjin diesel itu.Tetapi, jelas beliau lagi, kerosakan itu menyebabkan...
  • Tips Memberi Hutang
    on Feb 16, 2010
    Orang ingin berhutang wang dengan anda? Saya nasihatkan anda berhati-hati jika bakal peminjam berjanji akan membayar semula pada sekian hari, sekian tarikh atau sekian waktu. Misalnya, "aku janji akan bayar balik sebulan dari sekarang" atau...
  • Yeah, well.. It didn't happen..
    on Feb 16, 2010
    You know what they say.. "an exodus of attitude is an exodus as well". No. They didn't say that. :p Anyway, the champ is staying. Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
  • Berpanas di Kuala Linggi
    on Feb 6, 2010
    Kami kat resort di Kuala Linggi.. Family day opis wife.. Tengah tengok Selat Melaka.. Ombak menghempas bibir pantai bagai menyatakan sesuatu.. Dan bayu laut pun menyapa mesra kulitku yg mulus.. :p Eh? Itu lanun ke tu?! Sent from my BlackBerry...
  • Exodus
    on Jan 26, 2010
    exodus. A, noun. 1, exodus, hegira, hejira. a journey by a large group to escape from a hostile environment Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
  • I am not happy.
    on Jan 22, 2010
    All things considered, I am indeed grateful for all the things I have. All praises be to Allah alone, the most exalted, the most powerful and the sustainer of everything. But, nonetheless.. Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafon...
  • How I am spending the night tonight?
    on Jan 10, 2010 in anak Hero sugar palm nira
    I am helping my daughter with her Arabic homework using the Google Translate application. It is so easy for kids nowadays to learn new words. Google Translate even allows users to type the source word phonetically and it will try to reproduce it in t...
  • Idea original untuk telemovie Melayu! Harap jangan ciplak!
    on Jan 9, 2010
    Tema: Suka duka sebuah kehidupan seorang wanita Melayu di ibu kota. Watak: Tish Zakuriyah - teraju utama, protagonis. Remy Romena - suami Tish, antagonis. Daniel - cinta baru Tish. Mak Yam (giler original) - wanita tua jiran Tish yang kononnya...
  • Why a job must never be no. 1? (a philosphical work in progress)
    on Jan 7, 2010 in thinking sharing Hero
    Status: Draft 1, very early impression stage.. bordering rambling or perhaps is already one.. :p---If one's job is not at no. 1, than what is the no. 1?Well, that is entirely up to you. Some might say that family is no. 1. Or kids. Or wive (wives? :p...
  • Confiding in others..
    on Jan 7, 2010 in kerja traitor pecah amanah
    Perhaps it is timely to bring up this matter.At the moment, I really do need to re-assess my confidants. This should be a hard lesson for me. I cannot just trust anybody these days. Despite the trusting sentiments I might have towards someone, probab...
  • Got published in Kosmo!
    on Jan 6, 2010 in kerja published Kosmo
    An article authored by me and a colleague was published in both online and print edition of Kosmo! last 23rd December 2009. It was my first Malay article and it focuses on the effects of social networking applications. I guess the Malay title would b...
  • Bukan malas laa.. :p
    on Jan 5, 2010
    Ada pengunjung komen kat live chat di sebelah kanan tu dan tanya saya, "..apasal malas sangat ni?" Bukan malas. Hahaha. Memang tak sempat. Harap-harap tahun baru ni sempat la saya nak menulis semula di blog ni. Banyak benda nak diceritakan...
  • Merdeka!
    on Oct 31, 2009 in study Hero
    Well.. almost.To the curious minds out there (as if there are a lot of you), let it be known that I am not celebrating other country's independence nor am I being seriously belated in honoring ours. I am in fact "Merdeka!" since 4 pm this afternoon (...
  • Simple Tips for a Fulfilling Life
    on Oct 20, 2009 in petua sharing Hero
    Bila sampai mana-mana tol, bayar dengan duit kertas yang paling hodoh sekali, yang koyak-koyak, yang comot atau yang reyot tak hengat... atau bayar dengan duit syiling yang paling kotor, paling hitam atau yang sumbing yang tak tergamak anda nak gunak...
1
Blogs
0
Followers
0
Following