klAnA Profile

fana

Join Date:
2011-01-29

Blogs Owned

Berita terkini tentang air terjun, alam semesta, alam sekitar, angkasa, astronomi, keajaiban alam,.. kebesaran Allah, keindahan alam, kreatif, makanan, misteri, mukjizat, makhluk aneh, serangga

Visit Follow

Latest Blog Posts

  • Gulai aka Kari Ikan
    on Mar 1, 2015 in makanan makanan dan minuman Resepi
    Bahan-bahannya:Ikan segar. Jika besar, potong lah ikut kesesuaian.Cili hijau. Belah dua dan buangkan biji. Ni untuk elakkan kuah gulai nanti bertambah pedasnya. Tomato dibelah empat.1 tangkai daun kari.3 ulas bawang putih.2 ulas bawang merah.2 c...
  • Design Rumah - Mesra Alam
    on Oct 17, 2014
    Teringin tak ade rumah cam kat bawah nie.. wohoo, bestkan, mesti sejuk suasana kat dalam, sejuk jugak mata memandang dari luar.. huhu...
  • Resepi Singgang Ikan - Simple Tapi Sedap
    on Aug 26, 2014 in makanan makanan dan minuman Resepi
    Singgang atau masak pindang. yeps, sangat mudah resepi masakan ni. amik bahan-bahan, main campak-campak dalam periuk. dah siap. simple pun, sedap tau! kene masa tengah demam, tekak payau, ni lah taim yang sesuai untuk makan singgang. dalam pantang pu...
  • Tukang Masak Temui Telur Ayam Aneh
    on Jun 19, 2014
    kalau ditanya apa bentuk telur ayam, pasti orang akan jawab bentuk bujur. pasti kan? melainkan dia tak pernah lihat telur ayam seumur hidup!! Tapi, jika jawapannya bujur semata, jawapan dia salah!! hohoho, sebabnya? lihat gambar di atas, sekarang ni...
  • Sawi Goreng Telur - Mudah dan Khasiat
    on May 3, 2014
    Bahan-bahan:1. seikat sawi hongkong2. dua butir telur ayam3. seulas bawang kecil4. seulas bawang putih5. sesudu sos tiram6. garam secukup rasa.7. bahan perencah tambahan (optional) - udang, ikan bilis, sotong, hati/pedal ayamCara memasak:panaskan sed...
  • Kursus Autocadas salam.juz nak share..ekceli.. bagi menolong, atau lebih tepat, nak penuhi permintaan seseorangjadi..kepada yg berminat untuk belajar autocad,boleh singgah ke link ni:http://www.pelukis-pelan.blogspot.com/2014/03/senarai-tempat-kursus-autocad-di.ht...
  • Design Rumah - Konsep Hello Kitty
    on Nov 6, 2012 in Rekabentuk kreatif
    hai, pernah dapat tak hadiah hello kitty, kucing comey dgn riben pink mcm kat atas nie. kalau pernah dpt, mesti akan rasa bangga plus riak.. alah, mesti ada sikit2 atau banyak2 feling mcm tu, kan3... hehehe so, mcmana rasanya bila dpt besday present...
  • Resepi Rendang Daging
    on Oct 30, 2012 in makanan dan minuman makanan
    Bahan-bahan: 1. 1/4 kg daging 2. 1 biji kelapa parut 3. 2 sudu kerisik 4. 6 ulas bawang merah 5. 1/2 inci lengkuas 6. 1/4 inci halia 7. 2 batang serai 8. 1/4 inci kunyit hidup 9.  3 sudu cili kering kisar 10. sehelai daun kunyit 11.
  • 10 Pulau Tercantik Di Malaysia
    on Oct 23, 2012 in Keindahan Alam tempat pelancongan
    1. Pulau Perhentian Walaupun agak sukar untuk sampai ke sini, Perhentian merupakan antara pulau-pulau di pantai timur semenanjung Malaysia yang menjadi ikonik kepada para pengembara. Sebabnya kerana air di pulau ini begitu bersih hinggakan anda...
  • Teka Teki - Gambar Apakah Itu?assalam. hye uols. masa balik kg hari raya lepas, family klana pegi ziarah rumah makcik (sedara belah arwah abah). nak jadi citer, sambil-sambil borak plus makan ketupat cicah rendang kerang (redang makcik klana ni antara yg tersedap dlm kg, first re...
  • Resepi Mee Rebus - Sambal Udang
    on Sep 10, 2012 in makanan dan minuman makanan
    assalam. hye uols! semalam klana buat open house. hanya panggil saudara dan kawan rapat, adalah dalam 15 ke 20 orang yang datang. open house sudah-sudah klana buat simple-mimple, goreng macaroni saja..hehe. kali ni, cuba buat kelainan siket. puding t...
  • Tempat Makan Best - Kuala Gula Perakassalam. hye uols, tentu masih sibuk beraya sakan kan (eh, sounds weird plk bila berulang sebut perkataan 'kan' ni kan.. opppss, kan lagik..hehe.. lepas nie lagi berderet-deret words 'kan' akan muncul, hambik ko klana.. huahua..). klana pun sama.. ba...
  • Resepi Spaghetti Simple - Kuah Pedas
    on Aug 13, 2012 in makanan
    assalam. puasa dah tinggal beberapa hari lagi. uols berbuka dengan apa kalau time puasa ujung-ujung ni? kalau klana, time camni selalunya, untuk juadah berbuka, biasa buat lauk pakai tunjuk jer.. pling, pling dah siap atas meja ayam percik, nasik ker...
  • Tempat Menarik Di Pahang - Tasik Chini (Pt 2)sambungan dr Pt. 1... 1st impression bila tenung jauh tasik chini.. blh nampak byk pokok-pokok rimbun tumbuh atas permukaan air... seolah-olah macam jadi identiti bagi tasik chini, lihat dari jauh macam pokok apa ye.. nak tau apa pokoknya, kena...
  • Tempat Menarik Di Pahang - Tasik Chini (Pt 1)
    on Jun 13, 2012 in Keindahan Alam tempat pelancongan
    assalam. cuti sekolah baru nie klana n family telah melawat satu tempat yang dah lama sangat kami teringin nak pegi.. Tasik Chini, salah satu natural lake terbesar di Malaysia selepas Tasik Bera. Banyak perkara menarik tentang Tasik Chini nie. klana...
  • Koleksi Biskut Comel - Sedapnya!
    on May 21, 2012 in makanan
    assalam.. cer tengok gambar biskut kat bawah ni.. ya ampun memang tersangat bangat lah comelnya... tentu  rasanya jugak sedapkan.. ada kombinasi rasa lemak berkerim, ranggup.. pastinya disukai ramai. okey tak  kalau time raya tahun ni (awal...
  • Bunga Anggur
    on May 10, 2012 in Tahukah anda? Tumbuhan Aneh
    assalam... semalam singgah ke rumah makcik.. sedang belek-belek pokok bunga depan laman, klana ternampak pokok anggur.. dah lama pokok anggur ni ditanam, tapi klana tengok sebelum ni macam hidup segan mati tak mahu.. kali ni subur, banyak bunga dia..
  • Tempat Menarik Di Melaka - Kg Mortenassalam.. masa naik river cruise, boat driver ada mention pasal kg morten. masa dalam bot, bila tengok secara sambil lalu perkampungan tu, timbul perasaan nak tahu. apa yang ada kat dalam kawasan situ. selama ni, macam-macam tempat menarik di melaka.
  • Tempat Menarik Di Melaka - River Cruise
    on Apr 30, 2012 in Keindahan Alam tempat pelancongan
    assalam.. pernah dengar tak tentang 'Venice of the East'. aloo.. masa belajar subjek sejarah dulu xsilap ada disebut tentang  menda ni. haishh.. klana bukan nak cerita tentang sejarah pulak kali ni, okeh.. tapi nak bagitaw yg benda alah tu ialah...
  • Tahukah Anda - Tentang Dunia HaiwanSiput mempunyai 14,175 batang gigi yang tersusun dalam 135 barisan di atas lidah mereka. Rama-rama mempunyai 12,000 mata. Dalam sehari, seekor paus biru boleh menghabiskan 3 tan makanan. Dalam masa yang sama, ia boleh hidup tanpa makan selama 6...
1
Blogs
0
Followers
0
Following