heliantuse Profile

Nabilah

Join Date:
2011-03-19

About
I am a proud Malaysian living in Europe. I am reading medicine here and blog to stay productive.
My Social profiles

Blogs Owned

This is my personal blog, speaking about health, medicine, current issues and my life... 'Czech' it out!

Visit Follow

Other Tags: perempuan, doktor, kesihatan, autism, komunikasi

Latest Blog Posts

  • Kerana Mereka, Aku Berdiri
    on Nov 15, 2014 in Diari Hati
    Alhamdulillah, segala puji untuk Allah. Segala keluh kesah tinggal di perantauan sudah berakhir. Alhamdulillah, sudah kembali ke tanah air untuk bersama dengan keluarga tercinta. Meskipun masih lagi berjauhan dengan suami tetapi nikmat mana lagi yang...
  • Pesan Abang Hartawan
    on Apr 6, 2014 in Buku Nota Tips
    Seorang adik pergi berjumpa dengan abangnya, seorang hartawan, sebelum berpergian ke Mekah untuk menunaikan haji. Mereka sedang duduk-duduk berbual di meja kopi dalam ruang tamu yang luas lagi indah dengan perhiasan sehingga tercetus soalan ini. "A...
  • Set Bersalin Bajet Shaklee
    on Apr 5, 2014 in Set Berpantang
    Saya tahu ramai di luar sana berminat untuk mengambil set bersalin Shaklee kerana khasiatnya yang banyak, tapi bila tengok harga mak aih.. tak mampu. Lagi-lagi banyak belanja akan dikeluarkan untuk menyambut kelahiran si comel seperti bil hospital be...
  • Naik Kapal Terbang Semasa Hamil
    on Mar 20, 2014 in Diari Hamil Tips
    Semasa hamil saya berpeluang untuk menaiki kapal terbang untuk penerbangan jarak jauh sebanyak 2 kali. Kali pertama ialah di saat kandungan berusia 7 minggu. Ketika itu saya sangat risau kerana di usia ini kadar keguguran adalah tinggi. Jadi saya me...
  • Stretchmark Hilang Dengan ESP
    on Mar 19, 2014 in Set Berpantang Set Hamil Shaklee
    Selepas bersalin, banyak cara saya cari untuk hilangkan stretch mark tapi tak pernah tahu stretch mark boleh pudar dengan ESP atau nama panjangnya Energizing Soy Protein. Stretch mark adalah mimpi ngeri dalam hidup ibu mengandung dan selepas bersali...
  • Bila Saya Patut Makan Omegaguard Semasa Hamil?
    on Mar 15, 2014 in Omegaguard Set Hamil Shaklee
    Jika sebelum ini saya telah bercerita tentang kepentingan mengambil Omegaguard semasa hamil, hari ini saya nak jawab persoalan bila ibu-ibu patut mula makan Omegaguard. Sebenarnya sepanjang kehamilan, ada fasa-fasa yang perlu dilalui oleh janin.
  • Kenapa Saya Patut Makan Omegaguard Semasa Hamil?
    on Mar 13, 2014 in Omegaguard Set Hamil Shaklee
    Dalam Set Hamil, pengambilan Omegaguard adalah optional. Tetapi ramai yang tidak tahu tentang kepentingan Omegaguard ini termasuklah saya. Sebelum ini, ibu saudara saya memang mencadangkan pengambilan supplemen ini, tetapi saya menolak atas sebab baj...
  • Dicium Wanita Turki
    on Mar 13, 2014 in Umrah
    Selepas kecewa kerana terlepas peluang untuk ke Raudhah, saya, Makcik Zai dan Makcik Ros pulang ke hotel untuk berehat sementara menunggu solat Jumaat. Saya menelefon suami yang sedang berehat kerana pada malam sebelumnya, beliau menghabiskan masa u...
  • Rahsia Sihat Si Gadis Norway
    on Mar 9, 2014 in Shaklee Vivix
    Rakan seuniversiti saya datang dari pelbagai negara seperti Taiwan, Jepun, Botswana, Mauritius, Jerman dan Norway. Tidak dinafikan apabila bergaul dengan mereka, wujud pertembungan budaya samada sikap terhadap pelajaran, aktiviti sosial dan cara hidu...
  • Nak Masuk Raudhah, Tapi..
    on Mar 7, 2014 in Umrah
    Program untuk hari ke-2 (Jumaat) bersama mutawwif ialah ziarah dalam Masjid Nabawi. Bagi jemaah wanita, inilah masanya untuk masuk ke Raudhah dengan bimbingan ustazah. Jemaah lelaki pula dibawa ke sekitar masjid dan perkuburan Baqi', tempat bersemadi...
  • Cara Pengambilan Supplemen Zat Besi
    on Mar 2, 2014 in Set Hamil Shaklee
    Anemia atau Hemoglobin (Hb) rendah ketika hamil rupanya sangat kerap terjadi. Saya tengok di sebuah fanpage soal jawab tentang kehamilan, soalan tentang pemakanan untuk ibu hamil yang anemik kerap berulang. Saya pun mengalaminya. Anemia ketika hamil...
  • Kawal Emosi Semasa Mengandung
    on Feb 28, 2014 in Nota Ibu Tips
    Tengah hari tadi sempat dengar sedikit perkongsian di Wanita Hari Ini tajuk "DUHAI SUAMI...FAHAMI ISTERI YANG HAMIL". Satu point yang menarik ialah bagaimana untuk mengawal emosi masa mengandung. Sumber : dailymail.co.uk Ibu-ibu mengandung a...
  • Azan Subuh Dua Kali
    on Feb 28, 2014 in Umrah
    <!--[if gte mso 9]> <![endif]--> Dalam entri lepas, saya berkongsi cerita tentang bantuan Allah di Raudhah. Kita sambung cerita. Saya sampai di hotel jam 11.45 malam. Terus tukar baju dan tidur. Makcik-makcik sebilik dah tidur...
  • Katakan Tidak Pada Suami Orang?<!--[if gte mso 9]> <![endif]--> Sensasi tak tajuk entri ni? Tadi buka dashboard blogger dan nampak keyword “katakan tidak pada suami orang” ini tersenarai. Tuan empunya keyword ini mesti tengah dalam dilema. Saya doakan dia...
  • Bantuan Allah di Raudhah
    on Feb 21, 2014 in Umrah
    <!--[if gte mso 9]> <![endif]--> Kita sambung lagi cerita umrah selepas beberapa hari tak update blog kerana Izzah tak sihat.  Kisahnya sebelum ini, saya dah sampai di Masjid Nabawi. Selepas mengerjakan solat jamak, terlinta...
  • Cahaya di Madinah al-Munawwarah
    on Feb 17, 2014 in Umrah
    Setelah 8 jam perjalanan, kapal terbang sudah hampir mendarat. Dari atas kelihatan padang pasir tandus dinaungi oleh awan-awan yang jarang dan tidak segebu awan di langit Malaysia. Mengalir air mata tengok pemandangan ini Alhamdulillah, sudah...
  • Perjalanan Yang Tertangguh
    on Feb 15, 2014 in Umrah
    Selepas semua persiapan dibuat, akhirnya  15hb Januari 2014 tiba. Pagi itu kami agak kalut membuat persiapan terakhir. Kami menyimpan beg last minute kerana suami pulang ke Kota Bharu beberapa hari sebelum tarikh berlepas.  Penerbangan ke Kuala...
  • Sakit Belakang Berkurangan dengan Set Hamil
    on Feb 14, 2014 in Set Hamil Shaklee
    Syukur, alhamdulillah kerana Allah bagi peluang untuk menolong kawan saya yang sedang hamil 7 bulan melalui Set Hamil Shaklee. Lama sungguh tak berjumpa dengannya, sejak habis UPSR. Melalui blog ini dia menghubungi saya untuk mencuba Set Kehamilan, B...
  • Radang PelvikRadang pelvik atau Pelvic Inflammatory Disease disebabkan oleh jangkitan kuman pada bahagian atas saluran peranakan iaitu rahim (uterus), tiub Fallopio, ovari dan berpotensi untuk merebak ke bahagian badan yang lain. Ia menjangkiti 1-3% daripada wani...
  • Pra Umrah 4 : Cabaran di Tanah Suci
    on Feb 12, 2014 in Umrah
    Pemergian ke Tanah Suci bukanlah satu perjalanan yang mudah tanpa cabaran. Auranya lain daripada melancong suka-suka. Banyak kisah yang kurang enak kita telah dengar berlaku di Tanah Suci. Ini ialah ujian bagi tetamu Allah dan peringatan Allah agar k...

Favorite Blogs (14)

1
Blogs
1
Followers
0
Following