Keri_Ikhwan Blog Posts

  • Design Sticker yang penuh dengan kasih sayang.Assalamualaikum..Tajuk tu boleh menimbulkan syak wasangka betul, haha.Aku cuma nak kongsi idea dan design yang boleh digunakan dan telah aku gunakan dalam kelas.Bukan sebagai BBM (Bahan Bantu Mengajar) tapi lebih kepada tanda penghargaan dan motivasi...
  • DOODLE: KNOWLEDGE IS POWER!
    on Aug 11, 2014 in Art doodles lukisan tangan
    Assalamualaikum...Lamanya tak update blog (cesss.. tulah ayat ngko tiap kali update blog. Pemalas!)Dah jarang menulis ni dah terkial-kial nak taip panjang -panjang. So aku ringkaskan entri ni.Biar lukisan yang berbicara, terjemahkan ikut kefahaman se...
  • Puasa Si Miskin VS Puasa Si Kaya
    on Jul 5, 2014 in Negaraku puisi Ramadhan
    Puasa Si miskin,Sahurnya alas perut, sekadar tuntutan Sunnah.Puasa Si kaya,Sahurnya memenuhkan perut, bimbang kelaparan tak larat melangkah.Puasa Si miskin,Seperti hari-hari biasa, makanannya dicatuPuasa Si kaya,Lebih daripada biasa, juadah istimewa...
  • Ilmu Tentang Ramadhan yang Patut Kita PelajariAssalamualaikum...Kat sini aku cuma nak kongsikan beberapa majalah yang biasa aku beli dan kebetulan pulak sempena Ramadhan ni ada artikel dan tulisan khas mengenai Ramadhan.1. Majalah SOLUSI (isu 69)Harga : RM 10/ RM 12 (Sbh Srwk)Majalah ni memang w...
  • Poster :Berkawan sampai ke Syurga?Assalamualaikum...Fuuh kemain lama tak update, nasib baik tak lupa password je.Lukisan ni pun dah lama peram dalam sketchbook baru ada masa nak update.Kita selalu dengar orang kata “Friend till jannah” atau “harap kita kekal berkawan sampai ke...
  • PANDA yang bertuah
    on May 21, 2014 in doodles lukisan tangan
    Assalamualaikum..Sempena Hari Panda SeMalaysia hari ni, aku secara tak sengaja terconteng makhluk ni ...Rintihan seorang pakcik duda beranak lapan penoreh getah hujung kampung:Untunglah ko Panda, ramai orang sayang,Makan minum kau mewah, ada orang ja...
  • Upacara Menguburkan azam yang berkecai...
    on May 7, 2014 in doodles lukisan tangan monolog AKU
    Assalamualaikum...Pantas sungguh masa berlalu. Dah masuk bulan ke-5 dalam kalendar 2014.Makin lama makin pemalas pulak aku update blog ni. Hangat -hangat taik lembu sungguh perangai aku.Berbekalkan bukti printscreen kat atas tu, maka dengan ini aku m...
  • GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Artikel Pilihan
    on Mar 29, 2014 in contest komik Remaja segmen
    Assalamualaikum..Nampak macam best je contest ni. Mudah pun mudah.Memandangkan takde idea baru sekarang ni, jadi aku cuma kongsikan balik artikel dan artwork lama aku.Sebab dalam syarat membenarkan asalkan karya original.Original tu memang original,...
  • Untuk Apa Aku MELUKIS?Assalamualaikum...Alhamdulillah, setelah berbulan-bulan aku peram tablet Graphic Genius Easypen M610X akhirnya tergerak hati untuk serius menghasilkan satu artwork menggunakan tablet tu.Artwork ni 100% terhasil kombinasi graphic tablet + Paint Tool S...
  • MH370 : Mencari hikmah di sebalik Musibah
    on Mar 9, 2014
    Di saat kita rasa teknologi kita paling canggih,Di saat kita kata alat kita paling hebat,Di saat kita fikir ilmu kita sudah cukup tinggi,Di saat kita hampir mendabik dada lupa pada kuasa yang lebih Agung...Sebuah kapal terbang yang dicanang paling se...
  • Hadiah Digital Potret
    on Feb 19, 2014
    Assalamualaikum.Entri pendek.Terima kasih Pn. Azhafizah atas hadiah yang osem ni. Hadiah ni aku dapat sebab terpilih sebagai entri kreatif untuk GiveAway Birthday Azhafizah. Kreatif la sangat.Pelik pulak bila dapat hadiah drpd besday girl. Terbalik s...
  • Budak 8 Tahun Muat Turun Aplikasi Lucah. Salah siapa?
    on Feb 16, 2014 in Berita keluarga Remaja
    Assalamualaikum...Hari ini aku terbaca satu berita yang bagi aku menakutkan. Cerita tentang seorang budak berumur 8 tahun yang sudah pandai mendownload bahan lucah dalam telefon pintar.Muka depan Harian Metro 16 Feb 20148 tahun. Hingus hijau masih la...
  • Segmen 12 Jam Bloglist #7 Mialiana.com
    on Feb 12, 2014 in segmen
    Segmen 12 Jam Bloglist #7 Mialiana.comPencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 12 Februari 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.Syarat-syaratnya :Follow blog M...
  • Apabila Perempuan Perasan
    on Feb 12, 2014 in artikel facebook hijab Muslimah Remaja
    Lukisan lama yang diberi nafas baru. Microsoft Office Excel 2007Perempuan. Bila datang penyakit perasan. Habis gambar diupload jadi paparan. Bila datang penyakit perasan, anak remaja, dewasa dan mak orang pun penasaran.Bila datang penyakit perasan. G...
  • Borang Kebenaran Melakukan Maksiat [Free Download]Assalamualaikum..Tak payah buat muka terkejut la sangat,aku bukan nak buat fatwa baru pun.Memandangkan umat Islam di Malaysia ni dah kemaruk sangat nak buat maksiat dan dosa jadi aku cuba la fikirkan cara untuk diorang melampiaskan nafsu kehaiwanan t...
  • Cerita Grafik : Teka - teki MalaikatKisah benar,Hari Khamis. Macam biasa aku masuk ke kelas Tingkatan Dua.Eh buat apa ko masuk kelas? ko student lagi ke? (mungkin ada yang tertanya-tanya macam tu)Aku masuk kelas nak mengajar, sambil belajar. Aku kerja tukang repair je. Tukang repair bu...
  • Bola Sepak dan Politik di Malaysia
    on Feb 7, 2014 in Negaraku politik
    Dua topik yang aku perhatikan paling rancak diperkatakan dan evergreen sepanjang masa tak kira musim atau cuaca adalah topik Bola Sepak dan Politik.Banyak persamaan dan keserasian antara dua topik ni. Sama ada yang baik ataupun yang buruk. Aku cuma s...
  • Cerita Tentang Son Gohan yang Korang Tak Pernah Tahu...Selepas berakhirnya pertarungan Son Goku dan Vegeta melawan Majin Buu, dunia kembali aman.Penduduk Bumi akhirnya mengecapi ketenangan dan suasana harmoni untuk satu tempoh jangka masa yang agak panjang.Son Gohan kembali menjalani kehidupan normal seo...
  • Cerita Kedai Gunting
    on Jan 20, 2014 in Cerita keluarga
    Di sebuah Kedai Gunting. Tukang Guntingnya berbangsa India.Aku masuk Duduk atas kerusi. Niat murni cuma satu. Potong rambut bagi pendek, kemas dan selesa.Yang penting semakin pendek rambut semakin jimat penggunaan gel/minyak rambut.Maklumlah ekonomi...
  • Sakit Tanda Allah SayangAssalamualaikum...Kat lukisan tu ada satu kecacatan yg besar. Nak buat macam mana, penconteng amatur macam ni la. Dah siap baru perasan :pIf you don't thank Allah for every smile, then you have no right to complain about every tear.“Hanya orang yan...
Close